Elektriker, VVS och att sätta en skruv i vattenledningen.....

Allmänt, Husbyggartips, Husbygge / Permalink / 0
I vanlig ordning går tiden mest åt att bygga hus och bloggen glöms lätt bort. Här kommer dock ännu en "ikapp-bloggning". Det kommer säkerligen ännu ett inlägg senare då jag vet att Maxine hade ett par saker att blogga om också men då hon är på Yoga inne i Norrtälje just nu får hon blogga kring det själv. :)
 
För ett par veckor sedan när vi bloggade senast jobbade vi med förberedelser för att elektrikerna samt VVS killarna skulle komma. Nu har dessa vart på plats och installerat såväl rör för EL samt rör för vatten.
Elen blir rätt många rör då vi ska ha både extra eluttag, spottar, dimmers, impulsbrytare och mediauttag med skärmad (till elektrikerns stora förtret) CAT6 för nätverk. Vi kommer dessutom dra fram HDMI samt USB 3 via väggen till TV/Stereo så att datorn för spel och fil kan stå i ett annat utrymme.

Många rör blir det... :) 

Kabelrör(a).
 
Utöver eldragningen har vi beställt högtalare från Canton som ska byggas in i väggarna för osynlig Hifi & Surround. När man bygger kan man lika gärna fixa sånt här på en gång. :) Högtalarna ifråga blir: Canton InWall 880 samt Canton InCeiling 880. Installationen blir helt i väggen och högtalargallren kommer att målas i väggens färg. Detta var lösningen på Maxines krav på att slippa fula högtalare och sladdar... Ska det in i väggen och höra till huset bör det ju vara bra grejjer. ;)
 
 
Även VVS killarna har gjort sitt och dragit fram rör i badrum, kök, tvättstuga samt "pannrum".

 
Här kommer ett litet råd till den som ska göra motsvarande jobb, I all välmening. ;)
Om det är så att vattenledningarna sitter ytligt i syllen kan det vara en mycket god idé att markera på plattan var dessa går så att man inte av misstag drar i skruvarna rakt i ledningarna. Självfallet lyckades jag med detta......
I det stora badrummet markerade jag med spritpenna vart ledningarna går men när man är två som jobbar kan man lätt missa detta. Anledningen till att jag missade detta just denna gången var antingen att jag sniffat för mycket på nämnda penna eller så var det så enkelt att väggen redan var isolerad när jag kom till den och då tänkte jag inte på att där låg rör i isoleringen... åtminstone inte innan jag insåg misstaget....
Efter en stunds vånda bestämde jag mig för att montera ner OSB'n igen för att försäkra mig om att jag inte skruvat i vattenledningen och gissa vad??? På en två meter lång vägg har jag lyckats pricka en av tre ledningar med en av skruvarna......

Som syntes av bilden har jag nu gjort "rätt" och markerat ut rören. Man kan se på bilden att jag karvat ur syllen för att kontrollera röret innan jag definitivt kunde avgöra att det faktiskt var så att skruven gått rakt in i röret. Lösningen blev en skarv på röret till handfatet. Skarven blir på utsidan av väggen under handfatet men kommer inte vara något man tänker på. Man får enl. säker vatten inte skarva vattenledningar i väggen, därav blir skarven utanför och lagning av röret jag skruvade sönder inte möjlig.
 
Ännu ett tips i samma kategori är att man märker ut vart ytliga el-rör går samt tar en bild eller två så att man har senare. Kan vara skönt att veta när man ska sätta upp den där hyllan....
 
Här ser man två rör för vattnet till handfatet och sedan röret som går till duschen och kommer att skarvas med ett av rören till handfatet på utsidan av väggen, inne i badrummet.
 
Med min lilla miss avklarad var det bara att köra på och idag har jag OSB'at klart hela delen med Olivias och Victors rum, inkluderat deras vardagsrum.

Utgången till "altanen"/uteplatsen från ungarnas vardagsrum.
 

Dörren in till Victors rum samt till höger ingången till deras toalett.
 
Olivias rum rakt fram.
 
Olivias rum har vi redan gipsat och härnäst är det "barnavdelningen" som ska gipsas klart.
Lite gips kvar när den här bilden togs men i princip är det klart. 
 
Glömde nämna golvvärmen.... den är nu igång med en tillfällig panna och genom systemet rusar nästan 50 gradigt vatten som ger en skön värme i huset samt hjälper till att torka ur plattan snabbare. Mina farhågor kring att vi skulle råkat borra i golvvärmeledningarna när vi satte syllen visade sig vara ogrundade och allt var tätt och fint. :)
Skåpet för golvvärmefördelaren var betydligt större än vad jag trott så man tog bort den OSB jag redan monterat. Blir också tvungen att bygga runt skåpet med reglar så att där finns något att dra OSB'n i. Oavsett det är vattnet i övre delen av fördelaren ca 45 grader och det utgående vattnet ca 35-40 grader.
Under veckan blir det mer jobb med OSB och förhoppningen är att hinna med gästrummet/kontoret samt vårt sovrum innan helgen.
 
 
Till top